BANJA KANJIŽA

Specijalna bolnica za rehabilitaciju

EGÉSZSÉGÜGY

Gyógyítás és rehabilitáció

Magyarkanizsai Gyógyfürdő a természetes gyógyító tényezők - termomineralis víz és peloidok, valamint a rehabilitáció területén alkalmazott modern terápiás eljárások - előnyeinek segítségével kezelhető:

Víz és iszap

Az ásványvíz nátriumos, hidrokarbonátos, jódos, bromidos, szulfidos, alkáli hipertermális víz. 

Kiegészítő gyógyeszközként szolgál a terápiákhoz, valamint rekreációs célokra is felhasználható. 

A furatmélység 1140 m, a víz hőmérséklete 67 ° C. 

Az ilyen összetételű ásványvizek a Pannon-síkság tágabb területén találhatók (Vajdaság, Magyarország, Szlovénia)

Bálneoterápiák

A gyógyiszapot csomagolás formájában alkalmazzák, hőmérséklete 38-42 fok 20 percig, valamint a 46 fokos hőmérsékletű iszapfürdő formájában 5-15 percig egyéni érzéstől függően. 

Ez a fajta terápia kimagasló eredményeket ad az ízületek és a gerinc degeneratív betegségei, az ízületen kívüli reuma, valamint a sérültek esetében.

Gyógyvizekkel végzett fürdőkezelések:

- ásványi fürdők
- gyöngyfürdők
- terápiás medence
- hidrogalvanikus fürdő
- négycellás galvanikus fürdő
- Hauffe fürdők
- a gerinc víz alatti kiterjesztése
- inhalációk
- sárfürdő
- sárpakolás

Elektroterápiák

A fájdalmas pontok elektromos árammal történő kezelését különféle típusú elektroterápiával végezzük. 

A terápia ideje az előírt diagnózistól függően egyedi.

Galvánáram

Galvánáram hatásai:
- neuralgia, neuritisz
- perifériás parainézis és bénulás
- myofascial szindróma
- oszteoartritisz, bursitis, íngyulladás
- artrózis, köszvény (fájdalmas térd, csípő, csukló)
- nyaki és ágyéki szindróma
- poszt-traumás duzzanat és vérömleny, torzítás, puffadás
- perifériás keringési zavarok

Mágneses terápia

Alacsony frekvenciájú elektromágneses mezők alkalmazása gyógykezelésében. Az elektromágneses mező sejt szinten hat (annak fizikai tulajdonságaira, kémiai és biológiai folyamatokra a sejtben), ami számos terápiás hatást okoz az egész testen. 

Mágneses terápia csökkenti a duzzanatot, a gyulladást és a fájdalmat, felgyorsítja a sebgyógyulást, a csonttörések gyógyulását és a szövetek regenerálódását a sérüléseknél.

Gyógytorna 

A gyógytorna olyan kezelési módszer amely mozgást használ gyógyítási célokra.

Kineziterápiával optimális működést biztosítunk az egész testnek.

T-Care

A T-Care terápia nagy hatással van a sportsérülésekre, az ízületi gyulladásra, az ágyéki fájdalmakra, az isiászra, a nyaki fájdalomra, az izomelváltozásokra, az ínszalag sérüléseire, az ínelváltozásokra, a műtét utáni gyógyulásra.

Horizontális terápia 

Magában foglalja a közepes elektromos frekvenciájú, kifejezett fájdalomcsillapító és biostimuláló hatású áramok használatát. 

Az alkalmazás ideje 25 perc. Széles alkalmazási területe van a reuma, a poszttraumás állapotok, az oszteoporózis, a keringési rendellenességek gyógyításban.

Diagnosztikai szolgáltatások

Csontsűrűség mérése

MI A CSONTRITKULÁS ? 
A csontritkulás (osteoporozis) a csontrendszer betegsége. A csontváz, progresszív betegségének következtében csökken a csonterő (a csontminőség és a csonttömeg). Leggyakrabban időskori visszafejlődés formájában lép föl: a változókor beálltával, az idős kort megelőzően vagy idős korban. Az utóbbi időben a másodlagos formája is egyre gyakoribb, amit más szervrendszerek betegsége vagy gyógykezelés, azaz bizonyos gyógyszerek szedése (pl. kortikoszteroidoké) idéz elő.

CSONTRITKULÁSKÖZPONT A MAGYARKANIZSAI GYÓGYFÜRDŐBEN 
Szakosított rehabilitációs gyógyintézményünk-ben 2006. október 1.-től megkezdte működését a csontritkuláscentrum. Fölszereléséhez tartozik a Hologic Explorer csontsűrűségmérő készülék, amellyel erre szakosodott orvoscsoport végzi a munkát. A csonttömeg sűrűségének meg- állapításán kívül a betegek átfogó tanácsadásban is részesülnek a betegség megelőzése, kezelése és állapotuk figyelemmel kísérése (a csontmarkerek laboratóriumi megállapítása) érdekében.

EMNG

Az elektroneuromiográfia (EMNG) egy nagyszerű elektrodiagnosztikai vizsgálati módszer az egyes ideg-és izombetegségek felismerésében. Ennek segítségével pontosabban megtudjuk határozni magát a sérülést, annak mértékét, ezáltal könnyebben előrelátható a funkcionális felépülés is.